Amerikan panel kapıların görünen dış kısımları hazır olarak alınırlar. Beğenmiş olduğunuz kapı modelini kim yaparsa yapsın temel görünümleri benzerdir.
En büyük mesele, hazır olarak gelen ve kapalı kutuya benzeyen kapıların içlerini göremiyor olmanızdır. İşte kapılar aynı olmasına rağmen fiyatlarının farklı olma nedeni, kapının görünmeyen iç kısımlarında yer alan detaylarla ilgilidir.
Bu detayları açıklayalım. Kapı panellerinin birleştirilmesi ve gerçek bir kapı görünümü alabilmesi için, öncelikle, bir ahşap çerçeve oluşturulur. İşte kapının kalitesini belirleyen ilk ve en önemli aşamalardan biri burada başlar. Kullanılan ahşap malzeme eğer kalitesiz bir ağaçtan yapılırsa kısa süre içinde özelliğini kaybedip dayanıksız hale gelecektir. Pek çok yerde gördüğünüz tam kapanmayan, kapandıktan sonra kendiliğinden açılan, kısaca verim alamadığınız kapıların nedeni budur. Çünkü kullanılan ağaç malzeme çok önemlidir. Ağacın rutubet oranı % 12’lerde olmalıdır. Fakat kurumamış bir ağaç kullanıldığında, ağaç çalışma kapılarınızda yamulmalar göreceksiniz. Kullanılan ağacın kalitesi kadar ağacın kalınlığı da önemlidir.
Isı altında gerçekleştirilmesi gereken presleme işlemi için gereksinim duyulan özel bir tutkal vardır. özel tutkal bileşenleri ile birlikte mikser yardımı ile karıştırılır ve pres tutkalı elde edilir. Sıcakla temas eden bu tutkal tamamen kemikleşir ve paneli ahşap çerçeve ile peteklere yapıştırır. Ahşap çerçeveye ve peteklere makine veya el ile uygulanan bu tutkal sürülür. İşte peteklerin sağlam olmasına neden olan da bu aşamadır. Presleme aşamasını olması gereken standartlarda yapılmalıdır. Petekler eğer iyi tutkallanırsa yüksek sıcak ve basıncın etkisi ile kemikleşmekte ve sağlamlık açısından sorunsuzluğa ulaşmaktadır. Sıcak presten çıkan kapılar soğuduktan sonra, ebatlama işlemi yapılır. Camlı model istenilen kapılara cam yerleri açılır. Boyaya hazır hale getirilir. Bu kapılarda özellikle Poliüretan Astar ve Boya kullanılmalıdır. Selülozik boyalar piyasa da çok kullanılır. Nedeni ise Poliüretan Boya’ya göre daha ucuz olmasıdır. Boyama esnasında ilk olarak koruyucu astar yapılır. Ardından istenilen rengin bulunması ve boyanın yüzeylere eşit olarak uygulanması sağlanır. Koruyucu astarların da sürülmesinden sonra kapı hazır hale gelir.
Bu Haberi PaylaÅŸ